Novi Sad
01.12.2014.
06:00 > 06:59
Samo tokom ove godine, u Vojvodini su registrovana 24 nova slučaja infekcije virusom HIV, a najviše inficiranih registrovano je u Novom Sadu.
  • izmaloggrada

    03.05.2017 04:12
    Cinjenice
    Cinjenica je da hiv prenose prvenstveno homoseksualci, to pise svaki doktor specijalista i detaljno je objasnjeno. Anus je pun kapilara i nije elastican pa puca i tu prodire virus.
    Jos jedna cinjenica je da je hiv prvi put zabelezen kod homoseksualaca u americi tako da...
    homoseksualci su mnogo promiskuitetni,njima ti je sex kao dobar dan,menjaju partnere kao carape. To je njihova najgora bolest.
  • Mastodont

    01.12.2014 10:48
    @ Limanac
    Ti si prosto neumoran; prosto je zapanjujuće da neko zna da čita statističke podatke i onda se toliko izgubi u zaključcima. Ajde da probamo redom:
    a) CDC jeste ozbiljna organizacija, ali očigledno ne dovoljno ozbiljna da bi na dve svoje stranice imala iste podatke: to se vidi iz datog procenta homoseksualaca u populaciji, i odnosa zaraženih belaca i crnaca koji se razlikuju na tvom i mom linku (oba zvanična), no ajde to je nebitno za temu.
    b) Da, mnogi od tih belaca jesu zatvorenici. Lepo sam ti oslikao paralelu između veličine i demografske strukture zatvorske populacije i širenja infekcije HIV; to što je u Evropi takođe nesrazmerna razlika 'u korist' homoseksualaca je rezultat takođe poveće zatvorske populacije; da ne kačim sad deset linkova, ali odnos zatvorenika i učešća homoseks. populacije u HIV statistici u Evropi i SAD je u direktnoj proporciji, to se može proveriti za 15 sekundi. Crnce sam naveo da bih pokazao da njihov nesrazmeran udeo u obolelim od HIV korespondira sa nesrazmernim procentom u zatvorima (među stanovništvom ih ima oko 12%), a sine, to što ti u mom izlaganju vidiš nekakve rasističke tendencije znači samo jedno od sledeća dva - zaključci koje iznosim su ti previše komplikovani pa se hvataš za slamku, ili si besan što ti je teorija oborena pa sikćeš svašta.
    c) Čak i da su zaljučci koje izvlačiš nekim čudom tačni, oni ne daju definitivan odgovor na to da li je određena društvena grupacija sklonija riziku, ili je određena vrsta seksa (tj. analni) po svojoj prirodi sklonija riziku; onog momenta kad na osnovu ove statistike izabereš jedan od ta dva zaključka ti samo nagađaš.
  • limanac

    01.12.2014 09:42
    neće biti
    @Mastodont
    Izvini, ja sam samo preneo ono što piše na CDC-ovom sajtu, koji je ozbiljna organizacija. Pročitaj ono što si napisao i sam zaključi ko je uključio mozak, a ko je iskonstruisao rasistički zaključak o mladim crncima koji u zatvoru prenose jedni drugima AIDS. Dakle, u tekstu koji sam već pominjao lepo piše da je od ukupnog broja gay zaraženih 47% belaca, 31% crnaca, dok su ostali hispano. Jesu li i ovih 47% belaca zatvorenici?
    Ovaj podatak je dobro znati, ali je jasno zašto se javno previše ne iznosi i tu se donekle slažem sa tobom. Ne iznosi se zbog heteroseksualaca koji bi iz ovog zaključili da su sigurni od dobijanja side - i ne bi koristili zaštitu.
    Međutim, vratio bih se na početak - ove brojke pobijaju tvoju tvrdnju da je analni seks pojednako rizičan ako i "običan" seks. Da je to slučaj, procenat gay zaraženih bi bio maksimalno 5% - nešto veći od učešća u ukupnoj populaciji. Pa i 40% gay zaraženih među evropljanima - iz izvora koji si naveo je ogromna cifra spram učešća u ukupnoj populaciji.
  • Mastodont

    01.12.2014 08:34
    @limanac
    A ti uključi malo mozak. Osim što se malo gađaju ciframa (u nekim tekstovima procenjuju MSM na 2%, a u nekim na 4%, što je neprihvatljivo u ozbiljnoj studiji, evo primera http://www.cdc.gov/hiv/statistics/basics/ataglance.html) u tim izveštajima CDC se jasno kaže da su još jedna od najriskantnijih grupa - mladi crnci. E sad, ili ćemo da pričamo o nekakvom ozbiljnom pucanju krvnih sudova ili promiskuitetu kod crnaca, ili su oba podatka vezana za činjenicu da SAD imaju brojno najveću i drugu procentualno najveću zatvorsku populaciju na svetu - koju u najvećem broju čine, gle iznenađenja - crni muškarci. Iz svega toga se jasno vidi da su u stvari ZATVORENICI najriskantnija grupa, a dodatni dokaz za to je da u evropskim zemljama, čija je zatvorska populacija mnoogo manja u odnosu na SAD, ti procenti izgledaju drugačije http://www.avert.org/european-hiv-aids-statistics.htm E sad, sve to vaše palamuđenje o pederima ne bi bilo uopšte toliko bitno, da ne stvara opasan trip da su heteroseksualci manje promiskuitetni, ili da je hetero seks MANJE RIZIČAN po pitanju HIV - kao da nam omladina nije dovoljno zatucana i glupava, treba samo još da tripuju da su bezbedniji jer su strejt. Seks sa osobom zaraženom HIV-om bez zaštite je uvek 100% opasan i tačka.
  • 01.12.2014 07:41
    zivkovic
    mladi homoseksualci su verovatno najugrozeniji, koliko sam shvatio, zato sto imaju sklonost da menjaju nepoznate partnere mnogo cesce od straight muskaraca. sto bi nas narod rekao - promiskuitetni su. moguce da je predrasuda, al takve sam price cuo.
  • @Zaraženih? - Ili testiranih?

    30.11.2014 22:19
    Cek, cek,..., po naglasku ti se vidi da nisi od nasih. Pa sta ces onda ovde? Sihter. PS E, ovakvih bolesnika je najvise u NS-u.
  • limanac

    30.11.2014 21:37
    Ne širi dezinformacije
    @Mastodont
    To što si ovde napisao je velika glupost.
    Razlozi većeg rizika kod homoseksualnih su dokazani, ne kod nas nego u svetu. Uostalom, evo ga link pa mogu svi da provere: http://www.cdc.gov/hiv/risk/gender/msm/facts/index.html
    Samo jedan podatak sa ovog sajta: 78% svih muškaraca u SAD koji su 2010 imali AIDS su gay i biseksualne orijentacije. U tekstu se takođe navodi da je učešće gay muškaraca u ukupnoj populaciji USA 2%.
  • Doktorijada

    30.11.2014 20:49
    Na trenutak bude malo čudno što komentare sa najviše gluposti i predrasuda ovde ostavljaju kojekakvi 'medicinski radnici', a onda se setiš svake druge ordinacije sa ikonom i 'bazdom' rakije, pa ti neke stvari budu malo jasnije.
  • Vlada

    30.11.2014 20:45
    @Roditelj
    Ne mogu da verujem na koliko načina si uspeo da demonstriraš sopstvenu glupost u jednom komentaru: 'profesor' ti nije titula, a 'roditelj' jeste, kao da si pa nešto značajno uradio; po tebi se 'svako dete opismeni do 25. god.' što samo pokazuje kakvi su ti kriterijumi za 'pismenost' - valjda da znaju sva slova, jer polovina društva nam je tu negde; tu je negde po idiotluku i tvrdnja da danas klinci znaju više o HIV polnim bolestima nego 80-tih, a da bi to nadmašio, tu su i 'manjine i to punoletne i obrazovane koje su nažalost potonule u promiskuitet'. Ajde, molim te, nemoj se ustezati, budi ograničen i jadan do kraja pa nam detaljnije obrazloži šta si time mislio. Eh, jbm ti civilizovano društvo u kojem takvi imaju i vaspitavaju decu.
  • v

    30.11.2014 20:13
    samo fiskanje i nema side ...ovaj zime!
  • 30.11.2014 20:10
    v
    Roditelj - Za profesorku
    Sram da Vas bude kako vređate tinejdžere i stavljate ih pod "stereotip", treba da se stitite toga što ste napisali da ste profesorka, kao da Vam je to neka titula, meni lično to nije zanimanje za pohvalu. Nije lepo porugljivo pričati o maloletnim osobama, da li su pismeni ili ne, to nema aposlutno nikakve veze sa temom. Čovek se uči dok je živ i tinedžeri vremonom sazreju i postaju pismeni ako idu na dalje školovanje, a u ovoj zemlji su strašni kompleksi pa se svako dete opismeni do 25.god. i polako završi fax. Ima vremena i da budu mladi i da otkrivaju to nije greh, greh je kada nekoga osuđujete javno ko je maloletan. Današnji tinejdžeri mnogo više znaju o HIV-u i polnim bolestima nego li generacija 80. Nažalost postoje manjine i to punoletne i obrazovane koje su nažalost potonule u promiskuitet. Evo profesorice, kada ste Vi bili zadnji put kod psihologa ili ginekologa? Kao medicinski radnik, lično Vas pitam i usmeravam da prst uprete u sebe pre nego što osuđujete maloletnike. Nije sve ograničeno i nisu mladi "g.o.v.." i odrasli greše mnogo, pa ih nesmemo osuđivati.


    ovako može da piše samo (maloletni) roditelj ili tinejdžer iz 2000 tih!
  • Profesorka

    30.11.2014 19:50
    @Roditelj
    Pažljivo sam pročitala šta ste napisali i mogu da vam kažem samo jedno: tinejdžeri nisu go*na, ali jesu neobrazovani i zatucani. Razlog za to su roditelji koji vaspitavaju svoju decu da idu prečicama, a kada nastavnik pokuša da ih nauči suprotno, isti ti roditelji provaljuju u zbornicu, urliču i prete. Nije tako lako priznati krivicu. Znate da sam u pravu i zato tako oštro napadate.
  • nshappy

    30.11.2014 19:08
    Gay muškarci se redovno testiraju, to je grupa ljudi koja je svesna rizika jer je toliko puta u javnosti hiv izjednacavan sa msm seksom. Koliko vi str8 muškaraca znate da su otisli na testiranje? Ni jedan?
    Statistika je čudo, od 9 gejeva i 1 strejtera koji ode na testiranje, nije teško reći ej, više pedera ima hiv. Istestirajte lepo sve, sistematski, pa da vidite kako brojke drugačiju priču pričaju.
  • Mastodont

    30.11.2014 16:24
    Ne postoji nikakav, ali apsolutno nikakav medicinski razlog zašto bi se homoseksualnim odnosima polne bolesti prenosile lakše nego heteroseksualnim, pa ni ta preispoljna budalaština o 'cepanju krvnih sudova'. A naravno da je rizik veći sa deljenjem igle, ali tu komotno reč 'narkoman' možeš zameniti rečju 'neuki bolid'... Jedino što kad to uradiš i ovaj što se potpisuje sa 'Realan' naglo uleće u rizičnu grupu.
  • Zaraženih?

    30.11.2014 16:23
    Ili testiranih?
    Nekoliko puta sam se besplatno testirao na HIV na Institutu za javno zdravlje u NS. Jedna jako ljubazna doktorica mi je svaki put lično uručila rezultate testa i po mom naglasku zaključila da nisam iz NS.
    Pitala me je zašto se ne testiram u svom rodnom gradu, navela mi mesto gde se to radi i ime doktorke koja to radi. Nije mogla da shvati da sam dolazak na takvo testiranje za čaršiju u malom mestu (gde svako hoće da ti zaviri u tanjir, novčanik i krevet) znači da si HIV pozitivan. Šteta tih kompleta za testiranje koji su upućeni u manja mesta - garant će propasti.
    Dakle, nije najveći broj HIV pozitivnih u NS samo zato što je to najveća sredina u Vojvodini, nego i zaot što se ljudi ne testiraju u svojim malim mestima, bojeći se osude zatucane sredine.
  • Roditelj

    30.11.2014 15:08
    Za profesorku
    Sram da Vas bude kako vređate tinejdžere i stavljate ih pod "stereotip", treba da se stitite toga što ste napisali da ste profesorka, kao da Vam je to neka titula, meni lično to nije zanimanje za pohvalu. Nije lepo porugljivo pričati o maloletnim osobama, da li su pismeni ili ne, to nema aposlutno nikakve veze sa temom. Čovek se uči dok je živ i tinedžeri vremonom sazreju i postaju pismeni ako idu na dalje školovanje, a u ovoj zemlji su strašni kompleksi pa se svako dete opismeni do 25.god. i polako završi fax. Ima vremena i da budu mladi i da otkrivaju to nije greh, greh je kada nekoga osuđujete javno ko je maloletan. Današnji tinejdžeri mnogo više znaju o HIV-u i polnim bolestima nego li generacija 80. Nažalost postoje manjine i to punoletne i obrazovane koje su nažalost potonule u promiskuitet. Evo profesorice, kada ste Vi bili zadnji put kod psihologa ili ginekologa? Kao medicinski radnik, lično Vas pitam i usmeravam da prst uprete u sebe pre nego što osuđujete maloletnike. Nije sve ograničeno i nisu mladi "g.o.v.." i odrasli greše mnogo, pa ih nesmemo osuđivati.
  • realan

    30.11.2014 15:00
    :(
    ..kad je, izmedju ostalog, NS postalo leglo p.dera i drugog razvrata...
  • 30.11.2014 14:38
    Srbiju treba abortirati, tu vise nema leka.
  • "taliban"

    30.11.2014 14:12
    @talibani i sponzoruše
    Nisu to nikakvi stereotipi i predrasude, već statistika.

    Činjenica je da se na njih to najviše odnosi.

    Možeš da ih braniš koliko hoćeš, a ja bih im samo poručio da promene navike, i neka straight populacija bude većina obolelih, jer to će značiti da ih je bar 20 puta manje.

    Nema tu stereotipa, kasnimo za zapadom 50 godina. I kod njih su na početku bile te populacije i taj procenat. Kada su se BAŠ te populacije obrazovale stanje se okrenulo. Ispada da nisu samo najrizičniji već i najgluplji.

    Da ti skratim:
    Ne lupetaj!
  • klap

    30.11.2014 13:51
    U tekstu kaze da su najcesce te cetiri grupe, i to nisu predrasude, nego pravo stanje stvari, jer se virus najlakse tako prenese. Malo saznajte kakvim iglama se i koliko njih bode; kakva je priroda musko-muskog seksualnog odnosa - koliko krvih sudova u anusu puca i cime se virus prenosi; zatim od majke pri prirodnom porodjaju; menjanjem vise partnera je veca sansa za dobijanje virusa a i vise im je zbog trenja ostecena sluzokoza.
    Ne pise da su jedini, nego vecina.
    Prvo naucite nesto a zatim napadajte one koji znaju vise od vas.
    I cuvajte se svi.
    Mozda si bas ti taj koji nece imati srece, pa iz gluposti i nepaznje zakaciti HIV?
  • grunf

    30.11.2014 12:05
    misao
    Negde sam procitao da igramo na srecu mnogo vise nego sto mislimo, tj da nam mnoge odluke u zivotu zavise od puke srece. S tim u vezi je i tvrdnja da covek ne moze non stop da se cuva. Medjutim, poenta je da za sve postoji granica i tu granicu ne treba prelaziti. Treba biti svestan tih granica i posledica koje prelazak moze da donese. Zato, ako moze - pamet u glavu, a ako ne moze - pamet ce svejedno doci s godinama kroz iskustvo.
  • Profesorka

    30.11.2014 11:29
    Nesam školovala
    Mladi su neobrazovani i zatucani. Polupismena tinejdžerka se podrpa s nekim dripcem, pa ide u crkvu, pali sveću i moli se da nije zatrudnela. Na moju konstataciju da trudnoća nije ono najgore što može da se dogodi kod seksa bez zaštite, ona odgovara: "A, misliš na sidu? To je izmišljeno u američkoj laboratoriji - to ne postoji!" I šta reći na to!?
  • talibani i sponzoruše

    30.11.2014 11:13
    u tekstu kaže -
    narkomani, kurve, pederi i klošari. Dajte još neki stereotip i predrasudu. S takvim dverjanskim "naša dobra deca" i "uvezeno sa zapada" nije ni čudo da boleštine haraju a abortusi ko dobar dan... Sramota.
  • 30.11.2014 11:03
    hvala higijenskom zavodu koji testira hepatitis i sidu sa lakocom.
    ima zarazenih i drugde, ali nemaju uslova da to utvrde

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna